ayhan altay

ANASAYFA

ÖZGEÇMİŞ

KÖŞE YAZILARIM

ARASIRA YAZDIKLARIM

YAZILARIM

ŞİİRLERİM

FOTO

GÖRSELLER

BANA YAZILANLAR

 
      

CHP'NİN TARİHSEL KONUMU

 

                 Sosyal Medyada "Uzun sözün kısası, CHP yi kapatmadan AKP den kurtulamazsınız!" görüşü paylaşılmaya başlandı.

                 Oysa bu düşünce CHP'nin; toplumun önünde engel oluşturduğunu gördüğünde, Zülfü Livaneli tarafından 2005 yılında "CHP ARTIK VAKIF OLSUN" biçiminde dillendirilmişti.

                 Eğer o gün bu öneri benimsenseydi, büyük olasılık toplumsal muhalefet birleşir ve gelişir, bugün AKP iktidarı olmazdı.

                 Bugün bu gecikmenin bedelini her geçen gün biraz daha geç kalarak ödemeyi sürdürüyoruz.

                 Peki neden CHP halkın beğenisinin dışında kalıyor?

                 Bunun bir çok nedeni sayılabilir ama hepsi sonunda aynı noktalara çıkar. Temel neden CHP hala yirminci yüzyılın başlarına saplanıp kalmasıdır.

                  Dünya değişmiş, kapitalizm kendi yarattığı ulus kavramının işlevini doldurduğunu görememiş, içeriğini de aynen kotumaya çalıştığı için boşa düşmüştür. 1970'lerde yaptığı "sosyal demokrat" olma girişiminden 12 Eylül sonrası yeniden açıldığında tümüyle vaz geçmiştir.

                Ekonomik politikalar belirleyememiş. Halka umut verememiştir. Tüm politikasını, iktidardaki partililerin kapitalizmin dönemsel bunalımlarının daha derin yaşanmasıyla oluşan yıpranmalarına bağlamıştır.

                Yukarıdaki iki maddeyle ilgili yüzlerce sayfa yazılabilir. O akademik bir çalışma olur ki burası onun yeri değildir.

               Şimdi artık bu yanlışlarını düzeltebilme olasılığı yoktur. Dün, dünle birlikte yitmiştir. Yeni şeyler, yeni araçlarla olasıdır. CHP, 37 yıldır kendini yenileme çabası göstermediğinden, sürecin dışına düşmüştür.

                 Hiç kimse referandum sonuçlarına bakarak CHP'ye puan yazmaya kalkmasın. Evet, toplumsal muhalefet, her tür olumsuzluğa ve görülmemiş baskılara karşın bir ivme kazanmıştır. Yapılması gereken, bu kazanımın yeni bir demokratik birlikteliğe dönüştürmek ve iktidarı hedeflemektir. Ben CHP'nin bunu yapabileceği görüşünde değilim. Tam aksine, CHP yıllardır olduğu gibi yine böylesi bir birlikteliğin önündeki engel konumundadır.

                 İşte bu nedenlerle, şimdi hemen, "zararın neresinden dönülse kardır" diyerek CHP, tarihsel görevini çoktan doldurduğunu saptamalı ve yerini yepyeni bir politik gelişmeye bırakmalıdır. Eğer CHP bunu başarılabilirse, iktidara aday olabilecek güçlü bir birliktelik ve çekim merkezi kısa zamanda oluşturulabilir. Sonucuçta kaçınılmaz olan ileride mutlaka olacak ama, ödeyeceğimiz bedel ve acılar daha uzun ve çok olacaktır.

Paylas