ayhan altay

ANASAYFA

ÖZGEÇMİŞ

KÖŞE YAZILARIM

ARASIRA YAZDIKLARIM

YAZILARIM

ŞİİRLERİM

FOTO

GÖRSELLER

BANA YAZILANLAR

 

HÜKÜMETİN ÇOK İŞİ VAR

Mecliste bütçe görüşülüyor. Hükümetin çok işi var. Kimsenin uymayacağı, umursanmayacağını bile bile bir bütçe yasası yapılıyor.
Ellinin çok üstündeki yaşımda bir tek bütçenin bile yasalaştığı rakamları tutturduğunu görmedim. Hepsi belirlenenin üzerinde açık vermiştir.
Öyleyse neden yapılır bu bütçeler. Yanıt açık: Formalite yerini bulsun diye. Zaten bu yüzdendir ki; bütçe görüşmelerinde rakamlardan çok güncel siyasal konular konuşulur.
Pazartesi akşamı geç saatlerde bir kanalda, kırk yıllık dostum (kırk yıl sözgelimi ama gerçeğe de yakın. Gerçeği 36 yıl.) Prof. İlyas Yılmazer’i dinledim. Yılmazer, tartışmasız yerbilimi fiziğinde ülkemizin en önde gelen bilim adamlarından biri. Büyük olasılıkla da en yetkini.
Neler anlattı o gece. Öncelikle bilmesi gereken birçok mühendisin bile bilmediği YERALTI BARAJI’nı anlattı.
Yuvacık Barajını duymuşsunuzdur. Özel koşullarla Kocaeli’nde yapılan baraj. Tutması öngörülen suyun çok altında su tutabilen, geçtiğimiz yaz kuruyan ve su alınamaz duruma gelen, alınan suyun da fahiş denilebilecek fiyatlarla alınması garantisi olan bir baraj.
Oysa bu baraj yapılmadan önce Yılmazer, burada bir yer altı barajı yapılması gerektiğini savunmuştu. Bugün alınan suyun binlerce katının alınabileceğini söylemişti.
Bir de barajların ömrü var. Her barajın tuttuğu suların getirdiği toprakla dolması kaçınılmazdır. Şimdiden Keban barajının büyük bir bölümü dolmuştur. Yuvacık barajı da kaçınılmaz olarak dolacaktır. Eğer burada bir yer altı barajı yapılmış olsaydı, sonsuza kadar su sağlayacaktı.
Şimdi bir kez daha düşünelim. Yapımı daha ucuz, üretim süresi sonsuz, çevreye olumsuz hiçbir etki yapmayan, üstüne üstlük yamaçları sulayacak basit yöntemi içinde barındırdığı için bitki zenginliği yaratacak bir sistem varken neden pahalı, riskli, daha az verimli ve çevreye zararlı yöntem uygulanır. Bütçeden pay da bu yöntem için ayrılır.
Lütfen bir bilen varsa ban da açıklasın, topluma da.
Mecliste bütçe görüşülüyor. Hükümetin çok işi var.
Şimdi benzer bir durum Yortanlı barajında yaşanıyor. Baraj onca karşıtlığa karşın yangından mal kaçırılır gibi bitirildi. Su tutması için yasal kılıflar hazırlanıyor. Yaklaşık 2000 yıllık bu sağlık merkezi, bu dünya kültür mirası sular altında bırakılmak isteniyor. Gerekçe: Tarımsal sulama suyu kazanmak.
Oysa burada tutulacak suyun belki bin katı su yer altı barajı ile sağlanabilir diyor, Yılmazer. Üstelik bu tarihsel ve kültürel mirasa dokunulmadan, üstelik çok daha ucuza mal edilerek. Üstelik bunu bugün de demiyor. Baraj söz konusu olduğundan beri diyor.
Yine benzer bir durum Çoruh Irmağı ve Fırtına vadisinde yaşanılıyor. Başka yerlerde de yaşanıldığı bir gerçeklik.
*          *          *
Mecliste bütçe görüşülüyor. Hükümetin çok işi var.
Bütçenin hiçbir yerinde yer altı barajı yok. Yer altı barajı projesi yok. Yer altı barajı ödeneği yok.
Dahası var. Meclisteki İktidar Partisinin de, Ana muhalefet ve yavru muhalefetinin de bu konularda hiçbir sözü yok. Çünkü bilgisi yok. Bilgisi olmayanın sözü olmaz.
*          *          *
Mecliste bütçe görüşülüyor. Hükümetin çok işi var.
Diyanet işleri Başkanlığının bütçesi yüksek tutulmalı. Birkaç bakanlığın, hem de yatırımcı bakanlığın bütçesinden fazla olmalı.
Mecliste bütçe görüşülüyor. Hükümetin çok işi var. Ülkenin birikimleri ederlerinin çok altında satılmalı. Bu işsizliğe yol açacakmış, mülkün gerçek sahibi halkmış, halk yoksullaşacakmış, olsun.
Mecliste bütçe görüşülüyor. Hükümetin çok işi var. Törende konuşturulmayan türbanlı öğrenci aranacak, teselli edilecek. Namaz kılmadığı için baskı gören ve okuluna gidemeyen kız ne olacak? O, önemli değil.
Mecliste bütçe görüşülüyor. Hükümetin çok işi var
.