ayhan altay

ANASAYFA

ÖZGEÇMİŞ

KÖŞE YAZILARIM

ARASIRA YAZDIKLARIM

YAZILARIM

ŞİİRLERİM

FOTO

GÖRSELLER

BANA YAZILANLAR

 

MAYINSIZ TOPRAK KAVGASI

Az buz değil, 210 milyon metrekare. Ya da 40 bin futbol sahası büyüklüğünde düz bir arazi. Yıllardır da üzerinde üretim yapılmadığı için uzun süre verimli olarak kalacak.
Şimdi Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi sonucu yeniden tarıma kazandırılacak bu topraklar gündemde.
Biliyoruz ki; yapay gübre ve ilaç zehirliyor toprakları. Zehirlenen bu topraklarda üretilen yiyecekler de onları yiyenleri yavaş yavaş zehirliyor. Çoğu kez de kanser ediyor.
Önce tarımsal üretimimizin biçimini değiştirttiler. Şimdi ise bir avuç zengin için sağlıklı besinler üretmek istiyorlar. Diğerleri olan bizler hormonlu, genetiği değiştirilmiş ve bizi her kaşıkta ölüme biraz daha götüren yiyeceklerle yetinmek durumundayız. Çünkü; sağlıklı olarak yetiştirilen -ekolojik- ürünlere yetecek paramız yok.
İşte Suriye sınırındaki topraklar bunun için önemli. Temizleyene 49 yıllığına verilmesinin nedeni de bu. İşte bu nedenle büyük firmalar ellerini ovuşturarak bekliyorlar.
Bu toprakların çiftçiye bir yararı olmayacak. Halka bir yararı olmayacak. Çünkü bu temiz topraklarda sıradan çiftçi değil, büyük firmalar çiftlik kuracaklar ve çooook parası olanlar için sağlıklı besinler üretecekler. Bu topraklarda çalışacak tarım işçileri bile ürettikleri ürünü yiyemeyecekler.
İş bu noktaya geldiğinde, bu topraklarda üretimi yapacak olan ister yerli firma olsun, ister İsrail ya da başka ülkenin firması. Bu bizim için değişik bir sonuç oluşturmuyor.
Bu topraklar kurulacak kooperatif çiftlikler aracılığıyla gerçek köylülere verilmelidir. Onlara sağlıklı ürün yetiştirilmesi için teknik ve parasal yardım yapılmalıdır.
Bu da yetmez. Hemen topraklarımızın sağlıksız ürünler yetiştirmesine neden olan gübre, ilaç ve genetiği değiştirilmiş tohum kullanılması engellenmelidir. Bu engellemeden doğacak çiftçinin kaybı ise devletçe karşılanmalıdır.
Amaç, ülke insanın sağlıklı besinler üretmesi ve tüketmesi olmalıdır.
Bunun dışında gelişen kavgalar, koskoca bir ALDATMACADIR.