ayhan altay

ANASAYFA

ÖZGEÇMİŞ

KÖŞE YAZILARIM

ARASIRA YAZDIKLARIM

YAZILARIM

ŞİİRLERİM

FOTO

GÖRSELLER

BANA YAZILANLAR

 

GÜZEL GELİŞMELER DE VAR

Kim ne derse desin ülkemde güzel gelişmeler de oluyor. Bugün karamsar değil iyimser olmamıza yardımcı olacak konulardan söz etmek istiyorum.
Önceliğimi yine CHP’ye vereceğim. Kılıçdaroğlu, CHP’ye yeni bir rota çizmeye çalışıyor gibi. Reha Muhtar’la yaptığı söyleşide CHP’nin kendi içinde demokratik olmadığını açık yüreklilikle söylemiş. Burada CHP’nin kendi içinde demokrat olmasının istenmesinden de öte olan bugüne den soyut ve içeriksiz olarak geliştirilen “Cumhuriyetin kazanımları” kavramının kapsamadığı demokrasiyi öncelikleri arasına almış olmasıdır.
İkincil olarak CHP; gündemini toplumsal ekonomiye kaydırmıştır. Yine bugüne dek kendine özgü bir laiklik anlayışı ve yaşam biçiminin zorla değiştirileceği korkusu üzerine kurmuş olduğu politikayı değiştirmekte olduğu izlenimi vermektedir ki bu güzel bir gelişmedir.
*          *          *
Bir başka güzel gelişme ise AKP ile BDP arasındaki görüşmedir. Savaşın silahla bitirilemeyeceği gerçeğini askerler bile yıllardır söylediği halde salt oy kaybetme kaygısıyla politikacıların Kürt Sorunu’nun çözümünden uzak durmaya gayret göstermeleri bu yarayı sürekli kanatmıştır.
MHP’nin bu sorunun çözümünde yer almasının beklenmediği açık bir gerçekliktir. Bu konuda CHP’ye çok önemli görevler düşecektir. CHP elini taşın altına korsa, AKP’den de fazla yapabilecekleri olduğu görülecektir. CHP’nin en zorlanacağı konu, bugüne dek yanlış koşullandırılan ve neredeyse ırkçılığa varan bir düşün yapısında olan tabanı olacaktır. Yine de CHP’nin yapabilecekleri, AKP’den daha fazladır.
SHP’nin günümüzde bile güncelliğini koruyan 1989 Kürt raporuna CHP’nin sahip çıkması da umutlandırıcı bir tavırdır. Ne de olsa bu raporu oluşturan düşüncenin günümüzdeki ardılları EDP içerisinde. CHP her ne kadar SHP ile birleşmiş olsa da yaşananların gösterdiği gerçeklik, yasal statüyle aynı değil.
*          *          *
AKP’nin Anayasa oylamasında hayır demiş olan %42’yi sosyal yaşamlarında bir değişiklik olmayacağına ikna etmesi gerekmektedir.
Bu açıdan Mardin’de yapılan Cemil İpekçi defilesi. İl valisinin defilenin yapılmamasını isteyenlere karşı duruşu ve defilenin gerçekleştirilebilmiş olması iyi bir gelişme olmuştur.
Tophanedeki galeri baskında AKP’nin bakan düzeyinde galerilere sahip çıkma girişimi de olumlu bir sayılabilecek bir gelişmedir.
Fakat bu gelişmeler yüzde %42’yi rahatlatmaya yetmez. AKP, tüm ülkenin hükümeti olduğunu kanıtlaması ve %42’yi sosyal yaşamlarında rahatsız etmeyeceğine inandırması için devlette alınacak ya da atanacak bürokratlarda bunu göstermelidir. Atama ölçütleri AKP’ye yakınlık ve eşinin başörtülü olması olmamalıdır. %42 ülkenin yönetiminde de söz hakkının olduğuna inandırılabilmelidir.
*          *          *
Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz.