ayhan altay

ANASAYFA

ÖZGEÇMİŞ

KÖŞE YAZILARIM

ARASIRA YAZDIKLARIM

YAZILARIM

ŞİİRLERİM

FOTO

GÖRSELLER

BANA YAZILANLAR

 

ABD’NİN AÇIK MİKROFONU

Tüm dünyada sert rüzgârlar estiren Wikileaks belgeleri tartışılıyor. Toz duman içinde tartışılan konularda gerçekler kayboluyor.
Öncelikle bu belgelerin ne olup, ne olmadığı açıklığa kavuşturulmalıdır. Bu bilgilerin belge durumu şudur. Bunların, ABD’nin elçilerinin gönderdiği raporlar olduğu bir gerçekliktir.
Benzetmede hata olmazsa bu durum; bizim telefonunu kapatmayı unutan ya da resmi demecinden sonra mikrofonun açık kalması sonucu gerçek düşünceleri medyaya yansıyan politikacılarımızın durumuna benzer. Söylenenler resmi olarak dile getirilmeyen gerçek düşüncelerdir, büyük oranda doğrudur ama ne kanıtlanabilir ne de açıkça söylenebilir.
İşte Wikileaks belgeleri için de aynı durum söz konusudur. Bunların hiçbiri açık görüş olarak açıklanmayan kanılardır. Hele hele kanıtlanmaları ise çok zordur. Yalnız en azından büyük bir bölümü, kamuda doğruluna inanılan olgulardır.

         *          *          *
Wikileaks belgelerinde en çok adı geçen ülkenin Türkiye olduğu yazılıyor. Belgelerin açıklanan bölümünün yüzde bir bile olmadığı göz önüne alınırsa ileride bu birinciliğin değişme olasılığı da vardır.
“Wikileaks belgeleri iç politikada kullanılmalı mı?” sorusu abes bir sorudur. Öncelikle politik mücadele bir bütündür. İç ve dış politika ayrımı, politik mücadele için geçersizdir.

*          *          *
Başbakan; özellikle kendisi ile ilgili olarak ABD elçisinin yurtdışında hesabı olduğuna ilişkin bilgi belgesi hazırlamış olması konusundan çok rahatsız. Konuyu gündeme getiren, konuşan, soran ve yazanları çok ağır olarak suçluyor.
Oysa muhalefetin görevidir konuya ilişkin soru sormak. Kızması değil, doyurucu açıklama yapması yeterlidir. Zaten hiç kimse “bak senin yurtdışında gizli hesabın var” demiyor. Yalnızca bu konudaki ABD elçisini yazdıklarını soruyor.
Bundan çok daha önemli olan belgelerdeki “Türkiye’de nükleer silah var” yargısı. Bu konuda hükümet bir açıklama yapmıyor. Oysa on yıllardır İncilik üssünde nükleer silah olduğu iddia edilir.
Wikileaks belgelerinde sözü edilen nükleer silahlar için yanıtlanması gereken sorular vardır:

  1. İncirlik üssünde nükleer silahlar var mıdır?
  2. Varsa bu silahların kullanımında karar yetkisi kimdedir?
  3. Doğrudan Türk Silahları Kuvvetleri envanterine kayıtlı nükleer silahlar var mıdır?
  4. Varsa nükleer silahların kullanılması için karar yetkisi kimdedir?
  5. Nükleer silahların varlığı bir dehşet dengesi demek olduğuna göre, hükümetin bu konudaki stratejisi nedir?

*            *          *
Wikileaks belgeleri, uluslararası bağırsakların deşilmesi işaretidir. Buradan akacak pislikler dünyamızın daha sağlıklı olmasına yardımcı olacaktır.