ayhan altay

ANASAYFA

ÖZGEÇMİŞ

KÖŞE YAZILARIM

ARASIRA YAZDIKLARIM

YAZILARIM

ŞİİRLERİM

FOTO

GÖRSELLER

BANA YAZILANLAR

 

 

 

BABANA RAHMET
Köyün birinde bir imam, cenazeleri evin kapısından değil penceresinden çıkarttırırmış.

Gel zaman, git zaman. İmam yaşlanmış ve hakkının rahmetine kavuşmuş. -Türkçesi ölmüş.-

Köye ölen imamın oğlu imamlık yapmaya başlamış. Daha ilk cenazede merak edip araştırmış. Sonuçta babasının neden cenazeyi pencereden çıkarttırdığı bulamamış ama cenazenin kapıdan çıkmasında bir sakınca olmadığını saptamış.

Ölü evinde cenazenin kapıdan çıkarılmasını istemiş. Bu durum doğal olarak köylülerin hoşuna gitmiş. Konu her yerde konuşulmaya başlanınca komşu köylerin imamları da duymuşlar olayı.

Komşu köy imamları toplanıp yeni imam olan imamoğluna gelmişler. Cemaati gönderdikten sonra çekmişler yeni imamı caminin bir köşesine.
-Sen deli mi oldun, demişler. Senin hiç mi babana saygın yok.
Şaşırmış kalmış bizim imamoğlu imam.
-Ne oldu ki, diye sormuş.
-Daha ne olsun demişler. Şimdi tüm köylü babana ileniyor. Oysa senin görevin babana rahmet okutturmak. O, cenazeyi pencereden çıkarttırıyordu, sen kapıdan çıkartmalarına izin verdi. Yapman gereken babana rahmet okutturmak için cenazeyi bacadan çıkarttırmak.
Hak vermiş diğer imamlara imamoğlu. O günden sonra da cenazeleri bacadan çıkarttırmış.

Bergama’nın Kozak yöresindeki Aşağıcuma Köyünde Mehmet adlı bir arkadaştan duymuştum bu öyküyü. Nerden mi aklıma geldi? Dün Turgut Özal’ın ölüm yıldönümüydü. Baktım, mezarı başında Özal’ı rahmetle ananlar toplanmışlar da…

 

Özal, Irak’ın işgaline katılıp “bir koyup üç almayı” düşlemişti. Ülkemin solduyusu galip geldi. Yapamadı.

Şimdi birisi onun yolunda doludizgin gidiyor. Özal, ABD ve yalakaları ile birlikte girişecekti işgale, şimdi birisi buna bile gerek duymayacak gibi. Bıraksalar, Deli Dumrul gibi yalın kılıç yürüyecek küffar üzerine.

Nedir bu hınç, nedir bu kin ve garez. Kandan kına yapılmayacağını hiç mi duymamışlar.

Yabancı basında sözde “Özgür Suriye Ordusu”nun sınırın Türkiye tarafında konuşlandığı yazılıyor, resimleniyor. Ateşkes ihlali için nasıl Suriye topraklarına girip olay çıkardıkları ve geriye geldikleri anlatılıyor.

Bana öyle geliyor ki gidişle önümüzdeki yıl Turgut Özal’a rahmet okumaya hep birlikte gideceğiz.



tekil görüntülenme