ayhan altay

ANASAYFA

ÖZGEÇMİŞ

KÖŞE YAZILARIM

ARASIRA YAZDIKLARIM

YAZILARIM

ŞİİRLERİM

FOTO

GÖRSELLER

BANA YAZILANLAR

 

               

           

            UMUDUN YÜKSELİŞİ

            Erdoğan cumhurbaşkanı. Bunun tartışılacak bir yanı yok. Yenilenlerin mazeretlerinin de hiç anlamı yok. Yok, tatilciler oy kullanmamış, yok katılım oranı düşükmüş; geçin bunları. Kullanılmayan oylar hiç kimsenindir, onlar üzerinden avuntu yaratmak ancak yandaşlara boş moral vermek olur.

            Geçtiğimiz aylarda yazdığım yazılarda hep “seçi min gerçek kazananı HDP olacaktır” demişti. Sayın Demirtaş’ın kişiliğinde HDP’in yükselişi sürdü. Bana kalırsa daha da sürecek.

            HDP, yeni yepyeni bir Türkiye partisi. Bugün ideolojik olarak tek muhalefet, gelecekte bu ülkenin ana muhalefet partisi. Sonrası iktidar.

            Çanların kimler için çaldığı ortada. Tarih affetmez. Yerinde saymak, geride kalmaktır. Tarih; hiç acımaz, geride kalanları kendi çöp sepetine atar.
Bir küçük örnek vereceğim ve bu örneği doğup büyüdüğüm ama yaklaşık 50 yıldır ancak ara sıra gidebildiğim yer olarak belirleyeceğim. O, oldukça ünlü takım şelaleleri ve gerçekten olağanüstü güzellikteki doğası olan yerden, Erfelek seçim sonuçlarından değerlendireceğim.

            Öncelikle belirteyim ki; Anadolu’nun en çok göç veren yerlerinden biri. Seçmen sayısı 9.344. Cumhurbaşkanlığı seçiminde geçerli oy sayısı 6269. Dağılım: Recep Tayyip Erdoğan: 4371, Ekmeleddin İhsanoğlu: 2723, Selahattin Demirtaş: 165.

            Bu ilçemizde Kürt yurttaşımız yok. Alevi inanç kökeninden olan ama Alevilikle dürüstlüklerinden başka inançsal hiçbir ilgisi olmayan, kendisini asla alevi olarak görmeyen, tanımlamayan bir ailenin dışında tümü Sünni yurttaş. Karadeniz bölgesinde Türk milliyetçiliği üzerinden pompalanan Kürt karşıtlığı burada da hayli belirgin. Tüm bunlara karşın Karadeniz’in her yerinde yepyeni bir rüzgârın esmeye başladığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

            Burada 2011 milletvekili seçimlerinde şimdi HDP bireşenlerinden olan EMEP seçime katılmış ve 52 oy almış. Buradan bakınca Demirtaş’a verilen ve %2,27 oranına denk gelen 165 oyun önemi daha da artıyor. Burada 165 kişinin, tüm baskılara karşın oyunu Demirtaş’a verebilmiş olması geleceğe yönelik bir umudu yeşertiyor.

            Biraz klasikleşmiş bir söz ama “bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.” Kendisini Kürtlere ve sola kapatanların gelecekte başarı şansları hiç olmayacak. Devlet Bahçeli bile bu gerçeği görmüş ve Demirtaş için olumlu sözler söylemiştir.

            Demirtaş’ın adaylık süreci seçeneksiz olmadığımızı göstermiştir. Birçok insan, Cumhurbaşkanı seçilemeyeceğini bile bile ve belki de ilk kez gönül rahatlığıyla HDP adayı Demirtaş’a oy vermiştir. Biliyoruz ki, oy vermemiş olan büyük bir kitle de Demirtaş’ın kişiliğinde HDP’ye sempati duymaktadır.

            Demirtaş’ın gönüllerde aldığı yer, kendisine verilen oyların çok çok üstündedir. Çünkü o, bunu gerçekten hak edecek bir siyasal çizgi sergilemiştir.

            Bu seçimlerin bir başka tarihsel önemi de; halkın ilk kez, tüm olumsuz koşullara karşın ırkçı kudurganlığa karşı, az ya da çok ama yurdun her yerinde birlikte yaşama iradesini gösterebilmiş olmasıdır. Demirtaş’ın verdiği mesajlar geçmişten gelen önyargıları parçalamıştır. Bu hepimiz için yeni bir umuttur.

   

web counter